perjantai 12. elokuuta 2011

Prinssille morsian (1988)


Coming to America
ohjaus: John Landis
pääosissa: Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones

Muistatteko aikaa, kun Eddie Murphy teki hauskoja elokuvia? Tämä, Beverly hillsin kyttä-trilogia ja paras kaikista: Vaihtokaupat! Vai oliko ne vaan siks parempia, ett lapsena ei tajunnut mitään kritiikistä ja kaikki mitä kattoi oli hyvää ja nyt ne on sit nostalgian kultaamia ja siksi edelleen hyviä? Tässä elokuvassa vilahti ryöstäjänä Samuel L. Jackson. Murphy ja Hall ovat useammassa roolissa, mistä on tullut Murphylle semmoinen "juttu", joka minusta pilaa sen elokuvat. Tässä ne roolit vielä siedän.

Afrikkalainen prinssi yritetään naittaa tuntemattomalle naiselle, mutta prinssi pyytää kuninkaalta lupaa lähteä jenkkeihin 40 päiväksi levittämään siementä. Eiku siis etsimään vaimoa. Prinssi ja apumies näkevät ihanan naisen ja palkkautuvat tämän isän hampurilaisfirmaan siivoojiksi. Kohta on nainen valloitettu, vaikka samalla pitää salailla rikkauksia ja prinsseyttä.

7.5
IMDB 6.8

4 kommenttia:

  1. Kyllä ne Murphyn alkutaipaleen leffat ovat juurikin niitä parhaita miehen uralla. Ei nämä hänen viimeisimmät tekeleet pääse lähellekään sitä loistokuutta, jota Vaihtokaupat, Kytät I ja II (kolmosesta niin kovasti perustanut) tai vaikkapa Kultainen lapsi edustaa... Vanhassa vara parempi... Eddie Murphyn kohdalla ainakin...

    VastaaPoista
  2. Komppaan Tuoppia siinä, että Murphyn uran alkutaipaleen elokuvat ovat parempia kuin nykyään, paitsi että Kultainen Lapsi ei ole lähellekään niin hyvä kuin muistelee. Onhan siellä alkupuolella jotai pahojakin epäonnistumisia kuten Täydellinen Ase, mutta prosentuaalisesti pre 1990 oli huomattavasti osuvampaa kuin post. 90-luku on ihan selvästi Murphylle jonkinlaista hakuaikaa, koska siellä on useita ideoiltaan mielenkiintoisia elokuvia, kuten Pyhä Myyntitykki ja Brooklynin Vampyyri, mutta elokuvina niitä ei joko tahdo yksinkertaisesti muistaa, tai jos muistaa niin ei kovinkaan hyvällä. 2000-luvulla Murphy on ollut vain ja pelkästään eksyksissä, sillä jos 80-luvulla tuli jopa mestariteoksia, 90-luvulla kiinnostavia ideoita, niin 2000-luvulla on vain jotain Pluto Nashia, Norbitia ja Meet Davea. Parasta Murphyahan 2000-luvulla on hänen ääninäyttelemisensä Shrekeissä.
    Syytän Murphyn alamäestä Pähkähullua Professoria ja Eläintohtoria, sillä samoin kuten Steve Martinilla, heti kun he rupesivat keskittymää koko perheen elokuviin, tuli heistä itsestään tylsiä ja vaikka toisin kuin Martin, Murphy on sittemmin koettanut kapinoida tylsyyttä vastaan, niin lopputulokset eivät ole olleet mairittelevia.

    Mutta...

    1999 Murphy teki elokuvan josta minä olen todennut olevan kaikkien aikojen kolmanneksi parhain komedia ja täten se voisi olla Murphyn paras elokuva. Toki myönnettäköön, että se taitanee pikemminkin olla tasoissa 48 Tuntia kanssa, mutta oikeassa fiiliksessä se edelleen on paras.
    Mikäkö?
    Koukkusormi.
    Osittain se teki suuren vaikutuksen juuri sillä, että kyseessä oli pitkästä aikaa fiksu aikuisen oloinen kreisikomedia sekä Murphylta että Martinilta.

    VastaaPoista
  3. Minustakin Koukkusormi on ihan jees, mut en ihan kaikkien aikojen parhaimpiin ois sitä nostamassa. 2000-luvulla Murphy on tehnyt 2 muutakin elokuvaa, joiden parissa kyllä viihdyin hyvin, mut ei ne oo silti samaa kuin vanhemmat. Ne oli Showtime (vain William Shatnerin takia!) ja Isi hoitaa.

    VastaaPoista
  4. Multa tälle ja Vaihtokaupoille täyskymppi!

    VastaaPoista